Historik
Allhelgonadagen 1812 utfäste sig Tillinges kyrkoherde Fredric Eric Alner att lägga en grundplåt till en skolfond i församlingen. Den bestod av 8 tunnor spannmål, hälften råg och hälften korn. Räntan skulle underhålla fattiga skolbarn under deras skoltid. Detta skedde vid en middag i Tillinge prästgård och kyrkoherden uppmanade de närvarande gästerna att ge gåvor till fonden. Genast anmälde bl a kronolänsman Trivall från Litselås sitt bidrag på 2 tunnor säd och kyrkvärdarna Anders Larsson i Tibble och Anders Asklund i Vindsberga varsin halvspann säd till fonden. Undervisning bedrevs vid den här tiden bl a i en backstuga kallad ”Kulan” på Järstena ägor samt i sockenstugan av klockare Johan Dahlman.
1831 förslog kyrkoherden – som fortfarande var Alner - på en sockenstämma att all spannmål i fattigskolefonden skulle säljas för att finansiera ett skolbygge. Fonden innehöll då 132 tunnor spannmål. Tillingeborna ville inte se pengarna minska på grund av transportkostnader utan ställde upp med en häst per helt mantal för att köra säden till rådman Boman i Västerås, som förbundit sig att köpa tunnorna för gängse torgpris.
1834 tillsattes så en kommitté med landshövding Robert von Kraemer som ordförande för att hantera skolfrågan. Man räknade med att ca 100 barn skulle komma att gå i den nya skola som planerades. Sockenborna krävde att själva få tillsätta den första riktiga skolläraren, och till sådan valdes Fredrik Vilhelm Lagerström, klockarlärling från Bred.
Byggmästare Lemke från Nykvarn byggde så skolhuset för en kostnad av 1114 riksdaler.
Det nyuppförda folkskolehuset invigdes den 1 september 1840 och Lagerström blev den första skolmästaren att bo i lärarbostaden som fanns i huset.
1842 fastställdes den kungliga stadgan om införande av en obligatorisk folkskola i Sverige. Vid en visitation av ärkebiskop Wingård samma år framgår ur visitationsprotokollet att ”för barnundervisningen var i Tillinge väl sörjt genom en fast skola, som var en av de största i ärkestiftet.Uttryckande sin glädje över det förtroende Tillinge skola åtnjöt, uppmanade ärkebiskopen församlingsborna, att ihärdigt uppehålla den och ej för tidigt taga dem därifrån”.
Många är sedan barnen som fått sin skolundervisning i folkskolehuset, dagens församlingshem – också kallat Klockargården. År 1906 uppfördes en ny skolbyggnad, i folkmun kallad Kyrkskolan. I samband med det inreddes folkskolehuset till lärarbostad.
1970, inför den stora kommunsammanslagningen, sålde dåvarande Åsunda kommun sin före detta skola till Tillinge församling för 15 000 kr. Priset var lågt satt då försäljningen betraktades som en form av välgörenhet med avsikt att säkra en fungerande samlingslokal kvar i bygden för framtiden.
Tillinge Klockargård © 2012-2017